Michaƫlskerk na de Kerstnachtvieringen beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag open

kerst2014 1

De Michaƫlskerk van Oosterland is beide kerstdagen en op Nieuwjaarsdag geopend.

Er is een fraaie expositie te bewonderen met kleurige schilderijen van Wil de Goyer en Trudie Appelman in kerkruimte en crypte. Daar zijn ook de verrassende fotoā€™s van Jos Suiker te bewonderen. Alle kunst is te koop tegen betaalbare prijzen.

De kerk is fraai versierd, er klinkt kerstmuziek en ook de oude kerstgroep van de kerk staat op het altaar opgesteld. De kerk is op 25 en 26 december en 1 januari open van 13.30 tot 17.00 uur. Entree ā‚¬ 2.50 p.p., inclusief koffie, thee of warme chocolademelk.

Kerstnachtvieringen in de Michaƫlskerk Oosterland

Er zijn in de kerstnacht – woensdag 24 december – twee vieringen: om 20.30 – en 22.30 uur met tekst en theater, solisten, koor en orkest. Informeer vooraf of er nog kaarten beschikbaar zijn!

Binnen het Oecumenisch Centrum Michaleskerk (OCM) is een werkgroep al vanaf januari wekelijks bezig met de voorbereidingen. Dit keer is de basis van de dienst een laat-Middeleeuwse kerstlegende uit Ierland, die zich afspeelt op de veengronden bij de kustplaatsen Donegal en Killybegs. Ierse vissers – afkomstig uit Donegal -die in het vroege voorjaar vanuit Den Oever visten, namen voor de werkgroep zelfs een turf mee uit die streek, zĆ³ opgetogen waren ze er over dat ā€˜hun legendeā€™ met kerstmis op Wieringen verteld en gespeeld gaat worden!

Om het verhaal voor onze omgeving herkenbaar te maken, werd het als liturgisch theater herschreven naar de Wieringer situatie in dezelfde tijd. Toen lagen ten noorden van het eiland immers ook uitgestrekte veengronden die door langdurige afgraving tenslotte ten prooi vielen aan het water.

 

Onder de titel ā€œEindelijk thuis!ā€ volgen de bezoekers het leven van Lisa.

Een groepje rondtrekkende zigeuners laat haar als baby achter op de drempel van een boeren hut. Het kind groeit daar als ā€˜thuushalerā€™ op en wordt een beeldschoon meisje. Maar ja… Lisa stamt wĆØl af van een verachte minderheid en geen boerenjongen wil met haar trouwen. Ze heeft een groot hart en helpt iedereen die om haar inzet vraagt: hier vervangt ze de gestorven moeder, daar houdt ze het boerderijtje gaande als de vader ziek is. Ze is overal om te helpen, maar zelf heeft ze nergens een eigen plekje waar ze zo naar verlangt. De jaren verstrijken, Lisa slooft maar door. Ze wordt oud en krom en rekent er niet meer op dat haar mooie droom ooit nog werkelijkheid zal worden…. totdat…

 

Een ontroerende en – ook voor mensen van nu – herkenbare belevenis aan het begin van het kerstfeest, verteld en gespeeld door 18 personen, waaronder 6 kinderen. De vieringen zijn geschikt voor jong en oud. Het geheel is doorspekt met prachtige kerstliederen, uitgevoerd door solisten, dubbelkwartet, koor, orkest en kerkgangers.

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.